x
Nargile Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

Nargile Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

28 Nisan 2020

Nargileler cam ve metal gövdeden üretilerek kullanıma sunulan ve tütün içmekte kullanılan ürünlerdir. Özellikle nargile kafelerde sürekli kullanıma sunulan nargilelerin hijyenik bir temizlik yapılarak yeniden ve farklı bir müşteriye sunulması büyük önem taşımaktadır. Metal ve cam yapılara sahip nargileler birbirinden farklı malzemeler kullanılarak ve farklı yöntemler izlenerek temizlenir. Temizlikteki amaç, farklı koku ve aromalara sahip tütünlerin kullanımı sırasında koku kalmaması ve böylece nargile içim kalitesinin korunabilmesidir. Uzun süre temizlenmeyen nargileler görünüm olarak müşteriyi rahatsız edebileceği gibi, sağlık açsından da risk taşımaktadır.

Metal Nargilelerin Temizlenmesi

Metal malzemelerden imal edilen nargilelerin temizlenmesi için gereken ilk aparat, adına harbi denilen uzun ince ve ucunda fırçası bulunan bir teldir. Evde yapılan nargile temizliklerinde harbi olmaması durumunda uzun bir şişe koli bandı sararak aynı işlevi gerçekleştirmek mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken husus, hazırlanan şişin nargilenin ser kısmına rahatça girip çıkabilecek yapıda olmasına özen göstermektir. Su haznesinin temizlenmesi için de geniş kılları olan ve uzun bir telle birlikte kullanılan fırça gerekecektir. İnce şiş veya harbi ile ser kısmını, geniş fırça ile de su haznesini temizledikten sonra seramik veya kilden yapılan lülenin temizliği yapılmalıdır. Yumuşak bir mutfak teli kullanılarak lülenin temizliği oldukça ısa bir süre içerisinde ve hijyenik bir şekilde yapılabilir.

Ser, su haznesi ve lülenin temizlenmesinden sonra, temizlenen parçaların iyice kurutulması ve yeniden kullanıma sunulması uygundur. Marpuç bölümü ise, bir ucu musluğa tutularak bir süre orta tazyikli suyla yıkanmalı ve bir süre harbi ile çok sert olmayacak şekilde temizlenerek kurumaya bırakılmalıdır. Marpucun ağız tarafına gelen bölüm ise, yine harbi ile temizlenerek sudan geçirilmeli ve bir müddet kurumaya bırakılmalıdır.

Bu temizliğin her içimden sonra yapılması tütün kokusunu ortadan kaldırabileceği gibi, sonraki nargilenin içim keyfini de artıracaktır. Birkaç gün temizlenmeyen nargilelerin marpuçlarının temizliğinde ise, sabundan başka deterjan, şampuan gibi herhangi bir kimyevi madde kullanılmamalı, sabunla yıkama sonrasında da bol su ile durulanmalıdır. Ser bölümü de genellikle sabun sürülen harbi ile iyice temizlemek suretiyle yıkanmalıdır.

Cam Nargile Temizliği

Cam nargilelerin temizliği metal nargilelerden daha kolay yapılabilmektedir. Lüle bölümü ince bir telle nazik bir şekilde temizlenmeli ve kurumaya bırakılmalıdır. Pişme topraktan yapılan lülelerin temizlik sırasında kırılması sık rastlanan bir durum olduğu için, mümkün olduğu kadar nazik fakat etkili bir şekilde ovalanmalıdır. Ser bölümü de harbi ve sabunla temizlenmeli, sabun dışında herhangi bir kimyevi madde kullanılmamalıdır. Ser bölümü de yıkandıktan sonra bolca durulanmalı ve kurumaya bırakılmalıdır. Marpuç temizliği de ağıza giren ve nargileye giren bölümlerde harbi ile temizlenmelidir. Ancak harbinin daha ileri bölgelere sokulması hortumu zedeleyebileceğinden oldukça hassas bir şekilde yapılmalıdır. Yıkama işlemi sonrası hortumun içerisinden su geçirerek marpucun kurması beklenmelidir.

Cam yapıdaki şişe bölümünün temizliği ise, içerisinde beklemiş olan suyun dökülmesi sonrasında hazneye deterjan konularak ve çalkalanarak yapılmalıdır. Çalkalama sırasında el ayası ağız kısmına kapatılarak suyun dökülmesi önlenmeli ve bir müddet çalkalanarak şişenin temizlenmesi sağlanmalıdır. Daha sonra geniş fırça kıllarına sahip olan bir harbi yardımıyla şişenin ağız kısmı ve iç bölümü fırçalanmalıdır. Fırçalama işlemlerinden sonra şişe ters çevrilmek suretiyle kurumaya bırakılmalıdır. Günümüzde nargile temizliği ile ilgili temizlik malzemeleri oldukça uygun fiyatlarla temin edilebilmektedir. Sağlıklı bir şekilde nargile keyfini sürdürebilmek adına, temizliğin belli sürelerde sürekli yapılması sağlık açısından faydalıdır.

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.